Boeken
In Van eb naar vloed naar eb zet Stan Mooij de lijn voort van zijn twee eerdere dichtbundels Doorlopend Stilstaan en Sluitertijd. Ook deze derde bundel biedt filmische poëzie, waarin hij met …
Apeldoorn tussen twee kussen
Het eerste gedicht dat Aad van der Waal in 2017 als stadsdichter van Apeldoorn schreef was Kus I; het gedicht waarmee hij drie jaar later afsloot, heet Kus II. In …
Stadsgedichtenbundel 2019
Stadsdichters van Nederland en Vlaanderen: Achtkarspelen Alkmaar Alphen a/d Rijn Altena Amersfoort Amstelveen Amsterdam Apeldoorn Bladel Brummen Den Helder Deventer Dronten Ede Eemnes
Vage klachten
Het personage in Vage klachten is verzeild geraakt in het schemergebied tussen fictie en werkelijkheid.
Stadsgedichtenbundel 2018
Om de reikwijdte van de Stadsgedichtenbundel, en daarmee het Stadsdichterschap, verder te vergroten presenteren wij de gecombineerde bundel van Stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen en door de jury geselecteerde inzendingen van de Stadsgedichtenwedstrijd 2018.
ziensdurf
In ziensdurf verkent Qader Shafiq (Kabul 1968) zichzelf in de wereld. Hij dicht over de processen die een vluchteling doormaakt. Over de gevolgen van ontworteling, vervreemding en aarding in een nieuwe samenleving. Over het …
dichters van poëziepuntgl – 15 jaargangen Gelderse dichtkunst
Dichters van poëziepuntgl is een speciale uitgave van het driemaandelijkse tijdschrift voor Gelders dichtkunst poëziepuntgl, jaargang 15, nummer 4. Samengesteld door: Peter J.R. Vermaat | Herman Erinkveld poëziepuntgl stopt na …
Feniks – Marjon Joosten
In Feniks reflecteert Marjon Joosten open en vol overgave op ‘het kloterige loodzware’ en op ‘wat geluk is’. Een bewogen verleden…
Achterhoedegevechten van een trendontduiker
Aad van der Waal
Dichter en theatermaker Aad van der Waal was ruim twee decennia het boegbeeld van Theater Merlijn in zijn woonplaats Apeldoorn.
vers geplukt
een bloemlezing van Stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen
Een bloemlezing van Stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen ter gelegenheid van de 13e Nationale Stadsdichtersdag in Lelystad 2017
Vanavond nasi
Hans Rothuizen
De gedichten geven een inkijk in het leven van de dichter, maar zodanig dat je je als lezer niet een voyeur voelt, eerder een verwant. Met een gevoel van herkenning beleef …
Stadstheater
gedichten over stad streek en dorp
Ons decor is de straat, het plein, omgewoelde kleigrond, struikgewas. De spelers zijn wij. We acteren – construeren, improviseren, existeren – en creëren onze eigen en gemeenschappelijke werkelijkheid, die de dichter beschouwt, herschept en vastlegt voor het nageslacht. Bij daglicht, bij nacht. Het doek valt nooit.
Sluitertijd
De gedichten van Stan Mooij kenmerken zich door scherpe observaties, creatieve beelden en treffende, bijna filmische waarnemingen. Daarbij legt Mooij verrassende verbanden en associaties zonder dat zijn gedichten …
de tuimelaar – Harry M.P. van de Vijfeijke
Harry M.P. van de Vijfeijke (Waalre, 1946) is behalve dichter ook psycholoog en filosoof. Hij publiceert als dichter sinds 1986. Er zijn vijf jaren verstreken na het verschijnen van zijn vorige bundel Rugwind.
Hoe een zee een woord werd (Open)
In Hoe een zee een woord werd wordt de belevenis van tijd belicht in zijn vele facetten. We zien hoe je een duik in het zwembad van het verleden kunt nemen, hoe een zee van herinneringen te vangen is in een woord of …
Drie steden, twee ogen
Hanz Mirck (1970) is docent Nederlands, creatief vertaler, muzikant, schrijver en dichter. Hij organiseert poëzieactiviteiten, maakt deel uit van literaire jury’s en is werkzaam als …
in de vertraging stappen
Liesbeth Ulijn kiest in haar gedichten concrete invalshoeken om het leven van commentaar te voorzien. Het genieten van de natuur, van kunst en van mensen …
Ik raak je aan – Wam de Moor
Ik raak je aan bevat een selectie uit de poëzie van Wam de Moor (1936-2015), samengesteld en ingeleid door Victor Vroomkoning. Deze bloemlezing bevat ruim tachtig gedichten, zoveel mogelijk chronologisch …
Stadshart
Duik diep in het kloppend hart van de stad hard heftig bonzend of zacht traag gestaag waar de dichter zich met stadshart en -ziel begeeft, meebeweegt en tegen. Onderzoekend.
met en zonder stadsmuren
Een bloemlezing van
Stadsdichters uit Nederland en
Vlaanderen ter gelegenheid van
de 12e Nationale Stadsdichtersdag
in Lelystad 2016.
woordkroos
Herman Posthumus Meyjes (1927) heeft eerst op gevorderde leeftijd de moed verzameld gedichten te schrijven. In 2009 verspreidde hij in kleine kring een verzameling van sonnetten. Een jaar later nam hij het initiatief tot …
als niets
De hoofdpersoon in ‘als niets’ trekt de voordeur achter zich dicht; hij wil niets meer bezitten. En dan begint feitelijk echt zijn leven. Het is een verhaal over leegte en inhoud, de zin en onzin van bestaan, opgehangen aan
De Muze
Een dichter meent zijn muze gevonden te hebben. De muze in kwestie denkt daar echter heel anders over. Toch blijkt zij ook weer niet ongevoelig voor zijn toenaderingspogingen. Blind voor haar …
De banneling
In De banneling verweeft Ofran Badakhshani in krachtige en tegelijk tedere taal maatschappelijke thema’s met (jeugd)herinneringen. Moeiteloos neemt hij de lezer mee …
aan vergetelheid ontrukt (Stadsdichters)
Een bloemlezing van Stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen ter gelegenheid van de 11e Nationale Stadsdichtersdag in Lelystad 2015 …
Op alfabetische volgorde
Woorden als deze
In Woorden als deze verkent hij de condition humaine. Thema’s als het verlies van geliefden, ouder worden en het verlangen naar een diepere bestaansgrond, doortrekken zijn werk …
skyline
In Skyline brengen dichters uit Nederland en Vlaanderen het specifieke silhouet van stad, dorp of streek in beeld. Reflecterend op actualiteit of herinnering geven zij weer hoe die plaats is uitgelijnd; de dichters werpen …
Kleurig krijt
‘Geletterd worden wij door kleurig krijt’… Deze eerste regel van het gedicht Opnieuw uitvinden staat symbool voor het startpunt van een tocht langs ‘wegen gewijd aan taal’…
voorbij de woorden
Tim G. Timmers (1919 – 2014) is gedurende haar hele leven creatief bezig geweest, zowel met taal als met verf en krijt…
Gek van reizen
Was in de jaren vijftig een reis over de Duitse of Vlaamse grens, met echte douanebeambten en een heuse slagboom al een avontuur, nu draaien we onze hand
De kamer van Plato – Fred Tak
“Het gedicht ‘Logos’ is goed, begrijpelijk en noodzakelijk, het is een belangwekkend gedicht. Niet alleen, omdat het goed geschreven is en helder overkomt bij
Poëtraal (Stadsdichters)
Ter gelegenheid van de 10e Nationale Stadsdichtersdag in Lelystad
samengesteld door Gerard Beense
Uitgegeven in 2014
Blauwdruk
BLAUWDRUK (fig.): plan van uitvoering, syn. ontwerp (Van Dale) Stadsdichters beschouwen niet alleen hun stad streek of dorp, maar ontwerpen en bouwen deze ook….
Langs de randen van de tijd
Langs de randen van de tijd Schuurt elk ogenblik dat minder maakt wat is en was en komt en gaat niet tastbaar is maar toch bestaat.
Reizigersgeheimen
Reizen, we doen het al sinds mensenheugenis. Verplaatste men zich in vroeger tijden meestal noodgedwongen, de westerse weelde maakte het reizen allengs tot iets …
Dichter in arnhem in beeld
Arnhemse beelden verbeeld
Arnhem bezit een unieke verzameling beelden, die op mooie, verrassende of intieme locaties in de stad zijn te vinden. Denk aan Lorentz in Park Sonsbeek of Audrey Hepburn in …
Woorden-wisseling – Mots croisés
Estelle en Tineke geven met deze tweetalige bundel de lezer de mogelijkheid om mee te kijken in hun uitwisseling van gedachten, gevoelens en spiritualiteit.
Stadsgeluiden
Zowel het alledaagse als het opmerkelijke van stad en dorp hebben grote zeggingskracht. De persoonlijke vertalingen daarvan in dichtvorm vormen een boodschap die de gemeentegrenzen en de tijd overstijgt.
Niet van baksteen
Niet van baksteen. De stad ademt: woorden, gezichten, een groene schittering, licht en donker, schaduwen, een lach. Zij heeft een ziel.
geschreven met STADSDICHTERSOGEN
een bloemlezing van Stadsdichter uit Nederland en Vlaanderen, ter gelegenheid van de 9e Nationale Stadsdichtersdag in Lelystad 2013
Grondtonen
In vele kleuren en tonen, van donker naar licht, van ferm tot zacht, prikkelt Froukje Giltay de geest met haar poëzie in de bundel Grondtonen, oogst van een leven.
Woordbeelden
Woordbeelden vertelt het verhaal van levend schraalzand, langzaam groeiend baardmos en het onderhuidse gevecht van praalhansen op de Hoge Veluwe…
Voeten in Vandaag
Lezer, je hebt een bijzondere landkaart in handen. Gedicht na sober taaltrefzeker gedicht vouwt de dichter haar persoonlijke, innerlijke landkaart voor je open….
Vatbaar licht
In Vatbaar licht benoemt Mirjam Leloux herkenbare ervaringen op de grens van het zegbare en het onzegbare….
Rugwind
De liefde, zijn afkomst (het Brabantse boerenland) en de stad (Nijmegen) zijn onuitputtelijke thema’s voor Harry van de Vijfeijke. Ook in zijn zesde bundel Rugwind behandelt hij trefzeker zowel de …
Ongeprijsde uren
Met deze wat cryptische regels eindigt het openingsgedicht van Ongeprijsde uren, de eerste dichtbundel van Hans Rothuizen. Een hint om maar niet verder te lezen? Integendeel! Is niet elke …
Ontmoetingen
Literatuur schept een intimiteit tussen lezer en schrijver. Zelden zal het verhaalde leiden tot persoonlijk contact met de auteur; de ontmoeting via het geschreven woord is meestal de optimale beloning. …