Boeken
Nijmeegs Luiletterland
Wandelen door het literaire landschap van Nijmegen
(MEDIO 2023) Wandelen door Nijmeegs Luiletterland Al heel wat jaren spreken in Nijmegen de Letteren. De stad aan de Waal bruist van de literaire festivals, initiatieven en activiteiten. De afgelopen …
Vitesse CULT
n een serie over Vitesse, de club waar altijd wat aan de hand is, kan een boek over de bijzondere positie die de Arnhemmers vanaf de oprichting in 1892 hebben verworven, niet ontbreken. Niet alleen de club zelf is cult …
Vitesse in de jaren 80
De vreugde in Arnhem is groot als in mei 1989 Vitesse promoveert naar de Eredivisie en, een week later, ook het kampioenschap in de Eerste Divisie binnenhaalt. Onder leiding van …
Arnhems Luiletterland
Drie wandelingen door het literaire landschap van Arnhem
Steeds meer mensen ervaren het genoegen van wandelen, met name in de eigen woon- en leefomgeving. Helemaal als ze daarmee dicht bij huis iets ‘nieuws’ ontdekken. Lezen over vertrouwde plekken …
Mojje luustere – (on)bekende Arnhemmers vertellen
Theo Janssen probeert met een hamer in brouwerij Durs het eerste vat Dikke Prins bier aan te slaan. Rudy Kousbroek blikt in zijn kunstgalerie in het Spijkerkwartier met pretogen terug …
Oud Oosterbeek herleeft
In april 2013 zag de Facebookpagina Oud Oosterbeek het levenslicht. Beheerder Maarten Langelaar (1956) had een laagdrempelige site over de geschiedenis van Oosterbeek voor ogen, met vooral veel beeldmateriaal, aangevuld …
Vitesse Europa in
Vitesse Europa in is het tweede deel in de reeks van Ferry Reurink over de Arnhemse voetbalclub. In het najaar van 2020 is het dertig jaar geleden dat Vitesse na …
Vrijheid geef je door
75 jaar herdenken en vieren in Wageningen
In ‘Vrijheid geef je door’ wordt op caleidoscopische wijze de geschiedenis weergegeven van 75 jaar herdenken en vieren in Wageningen.
Leven in Arnhem in de jaren 40
Leven in Arnhem in de jaren 40 – na de jaren 70 en de jaren 60 het derde deel in de serie ‘Leven in Arnhem’ – gaat niet over de …
Vitesse in de jaren 70
Dit eerste deel van een nieuwe serie over Vitesse behandelt de ontwikkelingen van de Arnhemse voetbalclub op sportief en bestuurlijk vlak in de ‘vrije’, maar ook kritiese jaren 70. Het …
Diary of a Nurse in the Battle of Arnhem – Hendrika van der Vlist
During the Battle of Arnhem, Hotel Schoonoord in Oosterbeek, the parental home of primary school teacher Hendrika (Riek) van der Vlist, finds itself in the front line. The British take …
Verpleegster in de Slag om Arnhem – Hendrika van der Vlist
Het ouderlijk huis van onderwijzeres Hendrika (Riek) van der Vlist, het bekende Hotel Schoonoord in Oosterbeek, komt tijdens de Slag om Arnhem in de frontlinie te liggen. De Britten nemen …
Renkumse vertellingen –
G.J. Peelen
G.J. Peelen (1905-1966) verwierf bekendheid bij het grote publiek met zijn oorlogsroman ’t Begon onder melkenstijd (1945).
Leven in Arnhem in de jaren 70
Na het vorige deel over Arnhem in de jaren 60 beschrijft Kees Gerritsen nu de periode waarin de Amerikaanse president Nixon moest aftreden, en Fidel Castro president werd van Cuba. …
Angel of Arnhem
During the Battle of Arnhem Kate ter Horst-Arriëns lives with her family in the old vicarage next to the Old Church in Oosterbeek, the village where the battle is finally …
Engel von Arnhem
Kate ter Horst-Arriëns wohnt während der Schlacht von Arnheim mit ihrer Familie in der Pfarrei neben der Oude Kerk (Alte Kirche) im Dorf Oosterbeek, wo der Kampf sich entscheiden sollte. …
Engel van Arnhem
Op 17 september 1944 krijgt Kate ter Horst het verzoek van Britse militairen om hun huis open te stellen als eerstehulppost. Spoedig ligt het huis vol gewonden en Kate doet wat ze kan om te helpen…
De Rijn, de Fles, Arnhemse Meisjes en Vites
In De Rijn, de Fles, Arnhemse Meisjes en Vites kijkt de lezer door een Arnhemse bril naar het alledaagse bestaan. Met veel cynisme, humor en zelfspot dus. Die Arnhemse …
Dorpssprookjes uit Ellecom
De spijkers in de zilverlinde, de dorpskerk met haar eeuwenoude toren, het heldere beekje en het eikenlaantje. Ze zijn niet alleen inspiratiebron, maar ook decor en speler in de Dorpssprookjes …
Leven in Arnhem in de jaren 60
De jaren ’60 waren opwindend, verrassend en rumoerig. Wie die periode beleefde heeft ongetwijfeld veel beelden op zijn/haar netvlies staan van de oorlog in Vietnam, studentenopstanden, de moord op John …
Elke dag Vitesse – 125 jaar clubgeschiedenis in 366 verhalen
Van 1892 tot nu: 125 jaar Vitesse. Een traditieclub, de op een na oudste in het Nederlandse profvoetballandschap, heel vroeger lange tijd de beste van het oosten.
De eeuw van Heveadorp
De eeuw van Heveadorp – 100 jaar wonen en werken in een bijzonder dorp In De eeuw van Heveadorp vertellen (oud-)bewoners en oud-medewerkers van de Heveafabriek over hun tijd in Heveadorp. Over …
Leven in Oosterbeek in de jaren ’20 -’30
In dit zesde deel van ‘Leven in Oosterbeek in de jaren … beschrijft Kees Gerritsen de twee decennia voor het begin van de Tweede Wereldoorlog.
Herman Romijn
Herman Romijn vestigt zich in 1940 in Oosterbeek. Tijdens de oorlog bewoont hij het historische gebouw ’t Hemeldal …
Leven in Oosterbeek in de jaren ’80
In dit vijfde deel van ‘Leven in Oosterbeek in de jaren …’ beschrijft Kees Gerritsen een periode die u zich mogelijk herinnert …
Tafelberg field hospital – Diary Anje van Maanen
In her diary, Anje van Maanen describes what she and her family went through during the fierce lighting that took place around their …
Noodhospitaal de Tafelberg – Dagboek Anje van Maanen
Anje van Maanen beschrijft in haar dagboek wat zij en haar familie doormaken gedurende de felle strijd in de buurt van …
Alfons Haket. dé jongensdroom: 60 jaar rock ’n roll
Op z’n 14e werd ‘ie gegrepen door Bill Haley en Elvis, een paar jaar later stond ‘ie zelf te rocken in z’n eerste bandjes. Tientallen jaren later en na een paar hits, successen …
Leven in Oosterbeek ’40 ’45
In dit vierde deel van ‘Leven in Oosterbeek in de jaren …’ beschrijft Kees Gerritsen de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog…
Kijk daar….. een kudde schapen!
Van oudsher lopen er schapen op de Nederlandse heide. Vroeger was dit heel gewoon, maar in de vorige eeuw zijn veel ..
Oud Oosterbeek in beeld
In april 2013 startte Maarten Langelaar (1956) de Facebookpagina Oud Oosterbeek met als doel een interessante laagdrempelige site te maken over de geschiedenis van Oosterbeek…
De zeer schone uren
In de zomer van 1943 besluit vader Castendijk met zijn vier zonen op het landgoed Ommershof in het rustige Oosterbeek te gaan wonen omdat de situatie in Rotterdam onhoudbaar is geworden.
De Fonteinallee herleeft
De Fonteinallee herleeft
Cees Gerritsen
144 pagina’s
Hardcover
Rijk geïllustreerd met foto’s en kaarten
De geschiedenis van Joodse families in Bergen op Zoom
“Altijd als ik door de kleine hal van de voormalige sjoel aan de Koevoetstraat in Bergen op Zoom loop, kijk ik naar de zwarte marmeren tabletten met daarop de namen van zij die niet…
Presikhaaf
Piet Schreuder (lokale geschiedenis – 360 pagina’s) Deze bundeling van Presikhaaf, het verhaal van een landgoed – deel I en II, brengt de verhalen van Piet Schreuder over Presikhaaf opnieuw…
Xeno Münninghoff
Ruim 45 jaar speelt Xeno Münninghoff een belangrijke rol in het kunstenaarsmilieu van Renkum-Heelsum en Oosterbeek. De 24-jarige Xeno komt in 1897 naar Renkum om daar directeur / 1e leraar van
Oud Oosterbeek 2
Maarten Langelaar werd in 1956 in Oosterbeek geboren. Met zijn pentekeningen heeft hij enige tijd geleden in de Oosterbeekse bibliotheek geëxposeerd
Oud Oosterbeek
Bij de 1e druk van deel 1 in 2000: Langelaar werd in 1956 in Oosterbeek geboren, verliet Oosterbeek voor een tijd maar woont er sinds 1993 weer. Tekenen en…
De Schipbreuk
Tussen wal en schip vallen, zeg je gedachteloos als iemand figuurlijk in de knel komt. Of je mag weleens schoon schip maken, wat zoveel wil zeggen als orde op…
Leven in Oosterbeek ’45 ’50
In dit derde deel van ‘Leven in Oosterbeek in de jaren…’ beschrijft de auteur de tijd na de Tweede Wereldoorlog, van 1945 tot en met 1950.
Barend Ferwerda
Het werk van Barend Ferwerda laat een snelle ontwikkeling zien van academisch beïnvloede schilderkunst naar een eigen vrije en losse interpretatie. Als hij zich in 1905 met …
Vroeger was alles beter
Hoe deed men dat vroeger toch zo zonder Internet en mobieltjes? Berichten sturen met een telex of per telegram en bellen met een telefoon met een draaischijf.
De Canon van Renkum
De dorpen van de Gemeente Renkum – Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze – worden ook wel ‘zes dorpen in het groen’ genoemd. De gemeente is niet alleen bekend …
Een Parel aan de Veluwezoom
Van een kleine vlek rond de Oude Kerk aan de Dorpsweg, aan het begin van de negentiende eeuw, met 800 bewoners, klimt Oosterbeek langzaam via de Weverstraat naar de Utrechtseweg. …
Schuilplaats in de pastorie
vervangende titel Engel van Arnhem www.uitgeverijkontrast.nl/engel-van-arnhem Schuilplaats in de pastorie – UITVERKOCHT Een schuilplaats in de pastorie gaat terug naar de bewogen oorlogsdagen tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. …
Leven in Oosterbeek in de jaren 70
In Leven in Oosterbeek in de jaren ’70 besteedt Kees Gerritsen aandacht aan jongerencentrum Joost, de voetbal-fusie, Driessen of de ‘Sjah van Oosterbeek’, de olieboycot, poli-tieke omwentelingen met de tot-standkoming …
Leven in Oosterbeek (50-60)
Kees Gerritsen In Leven in Oosterbeek 1950-1970 schetst Kees Gerritsen (1950) op nostalgische wijze het leven in Oosterbeek in de jaren ’50 en ’60. Het boek bevat heel veel leuke …
Luxor – Episodes
Vijftien jaar lang – van 1984 tot 1999 – is Luxor een toonaangevend popcentrum met spraakmakende evenementen en concerten….
En dan komt de angst
Even lijkt het een uitje ter ere van moeders verjaardag, maar al snel heeft de vier jarige Herman door dat de boottocht op deze dag – 10 mei 1940 in het teken van iets heel anders staat…
Langs schilderspaden van de Veluwezoom
Vijf kunsthistorische wandelroutes in de gemeente Renkum samen- gebracht in een unieke wandelgids. Volg de schilderspaden van weleer en beleef de boeiende geschiedenis van de schilders …
Scholier in Oorlogstijd
Felix Valk, zoon van beeldend kunstenaar Hendrik Valk, was 15 jaar tijdens de Slag om Arnhem. In zijn dagboek beschrijft Felix de gebeurtenissen vanuit Schaarsbergen, in huis bij de familie Röell. Aan dit gedeelte van zijn dagboek …
Cloud over Arnhem (Engels)
Cloud over Arnhem goes back to the tumultuous days of the Battle of Arnhem in September 1944. On 17 September the first Allied paratroopers landed not far from Oosterbeek, where Kate ter Horst …
Achteraf bekeken (2)
Achteraf Bekeken 2 – Wageningen, IJverige handen en koninklijke feesten is wederom een selectie van artikelen over Wageningen die in de afgelopen jaren in de Veluwepost zijn verschenen. Als een …