Wandelen door Nijmeegs Luiletterland

PERSBERICHT

Nijmeegs Luiletterland

Wandelen door het literaire landschap van Nijmegen

 

Bij monument De Schommel op het Raadhuisplein in de binnenstad van Nijmegen heeft Wim Huijser op donderdag 13 juli het eerste exemplaar van zijn wandelgids ‘Nijmeegs Luiletterland’ overhandigd aan burgemeester Hubert Bruls. ‘Nijmeegs Luiletterland’ neemt de lezer mee op een tocht door de Nijmeegse literatuur, die zowel vanuit de luie stoel als wandelend door de stad en omgeving kan worden beleefd.

In zijn dankwoord onderstreepte burgemeester Bruls het belang van lezen en leesclubs.

 

Zoals bekend spreken in Nijmegen al heel wat jaren de Letteren. De stad aan de Waal bruist van de literaire festivals, initiatieven en activiteiten. De afgelopen tijd geldt dat meer dan ooit met de verschijning van de Nijmeegse stadsromans van A.F.Th. van der Heijden, Thomas Verbogt, Jaap Robben en Tessa de Loo, waarmee de gemeente Nijmegen de historie en identiteit van de stad een plaats in de literatuur wil geven.

In ‘Nijmeegs Luiletterland’ verbindt schrijver-wandelaar Wim Huijser de Nijmeegse literaire geschiedenis met bestaande plekken in de stad die een rol spelen in boeken en gedichten. Samen met routemaker Rob Wolfs ontwierp hij wandelroutes door Nijmegen en omgeving langs 27 locaties die verwijzen naar het werk van bekende, maar deels ook vergeten, Nijmeegse auteurs – en auteurs die óver Nijmegen hebben geschreven. Ook De Schommel en natuurlijk de gebeurtenissen die het monument markeert, hebben een plaats gekregen in romans en gedichten en daarmee in deze wandelgids.

 

De verbinding tussen wandelen en literaire beleving biedt de lezer-wandelaar de mogelijkheid de stad in een ander licht te zien. Zo laat Wam de Moor op de Grote Markt Mariken tot ons spreken en voert Nescio ons langs de Waal naar de oude spoorbrug. We volgen met Steffie van den Oord het spoor van oude liefdesbrieven, ontdekken het Valkhofpark van Yana van Tienen en genieten van de vergezichten die Marijke Hanegraaf ons biedt. Lopend vanaf de Krayenhoffkazerne, maken we bij de Sint Annastraat

kennis met wandelpropagandist Jan Feith. Koos van Zomeren brengt ons bij het pand waar begin jaren zeventig het hoofdkantoor van de Socialistiese Partij gevestigd was. We betreden de geboortegrond van Erik van Godfried Bomans en komen langs het Literaire Baken van de literaire duizendpoot Pé Hawinkels, om vervolgens aan de hand van eeuwenoude dichters richting Beek te struinen en uit te kijken over de Elyzeese Velden.

 

 

Nijmeegs Luiletterland. Wandelen door het literaire landschap van Nijmegen | Wim Huijser

formaat 135×210 cm, 128 pagina’s | full colour, met foto’s | softcover met flappen en routekaarten

uitgeverij Kontrast, www.uitgeverijkontrast.nl | ISBN 978-94-92411-57-0 | € 14.95

 

Voor meer informatie en/of een interview kunt u contact opnemen met:

Jaap Rosing van uitgeverij Kontrast via info@uitgeverijkontrast.nl / 026 3337975

of met auteur Wim Huijser via info@wimhuijser.nl / 06 51128867.

 

Verkrijgbaar bij de Nijmeegse boekhandelaren of via onderstaande link.

www.uitgeverijkontrast.nl/nijmeegs-luiletterland

 

 

Reacties zijn gesloten.