Winnaars Stadsgedichtenwedstrijd 2013 zijn bekend!

Winnaars Stadsgedichtenwedstrijd 2013 zijn bekend!

Zaterdag 7 september werd in het Agora Theater de negende editie gehouden van de Nationale Stadsdichtersdag. De jury bestond uit bestond uit Floor Koedam, Marian van Gog, Peter van Beurden en de voorzitter wethouder Jop Fackeldey. Uit de 350 ingezonden gedichten heeft de jury drie winnaars gekozen.  De eerste prijs werd gewonnen door Els van Stalborch met het gedicht Utrecht, de tweede prijs door Hans Manders met Ode aan mijn studentenstad en de derde prijs door Kees Kuijper met het gedicht Sommelsdijk.

De jury had een zware klus bij het beoordelen van de 350 ingezonden gedichten. De gedichten waren heel verschillend, qua lengte, inhoud en gebruikte techniek. En de gedichten waren geschreven door  ervaren dichters en beginnende dichters , waarbij een veelheid van onderwerpen langs kwam. Het gedicht moest wel aan een aantal spelregels voldoen. Het Stadsgedicht mocht als onderwerp de eigen woonplaats hebben of een andere plaats in Nederland of België. Het kon over de stad of dorp zelf gaan of over een markant fenomeen, of over een al dan niet historische gebeurtenis die aan deze plaats verbonden is.  Het gedicht moest geschreven worden in de Nederlandse taal, een bepaald lettertype, en iedere deelnemer moest minimaal 2 en maximaal 4 gedichten inzenden.

In een eerste selectie kwam de jury tot 208 gedichten die in de bundel opgenomen zouden kunnen worden.  Vervolgens werd met scorelijsten en rekenmachines een eigen top tien gemaakt. Vervolgens bleek dat de winnaars bij alle juryleden in deze top 10 zaten en dat is heel bijzonder.

Daarnaast kwam de jury tot de conclusie dat er een bijzonder gedicht tussen zat, een kwatrijn, dat heel kernachtig samenvatte waar het in de stad om gaat. Het is geen winnaar, maar dit korte gedicht heeft volgens de jury veel kracht en krijgt daarom een eervolle vermelding.  Het zou wat betreft de jury het motto van de bundel kunnen worden, en ‘model’ kunnen staan voor de hele bundel.

Het is geschreven door Hendrik van Oordt en gaat als volgt:

 

Door hand en hoofd en hart

in deze vorm gegoten:

niet van baksteen is mijn stad

maar van mijn stadsgenoten.

 

De geselecteerde gedichten worden gepubliceerd in een bijzondere gedichtenbundel, uit te geven door Uitgeverij Kontrast in Oosterbeek. Alle gepubliceerde dichters ontvangen gratis een bundel.  De bundel wordt op een door de uitgever te bepalen datum en locatie gepresenteerd.

Persbericht gemeente Lelystad

Reacties zijn gesloten.