‘Leven in Arnhem in de jaren 40’ van Kees Gerritsen belicht het dagelijks leven in de stad

‘Leven in Arnhem in de jaren 40’ van Kees Gerritsen belicht het dagelijks leven in de stad

 

12 november verschijnt bij uitgeverij Kontrast het boek ‘Leven in Arnhem in de jaren 40’. Het is na ‘de jaren 70’ en ‘de jaren 60’ het derde deel in de serie ‘Leven in Arnhem’. Kees Gerritsen belicht hierin niet de oorlogshandelingen en de Slag om Arnhem, maar hoe de gewone Arnhemmer de oorlogsjaren en de periode van de wederopbouw beleefde.

 

Natuurlijk kregen ook de inwoners van Arnhem tijdens de oorlog te maken met allerlei verboden, anti-Joodse maatregelen, razzia’s, geweld en schaarste. Toch was er in de eerste jaren ook gelegenheid om uit te gaan: naar concerten, het circus, dansles of de bioscoop. Zo trad in 1940 en 1941 het bekende duo Snip en Snap op met een ‘grootsche lachrevue’. Alles wat echter enigszins uit de ‘Duitse pas’ liep, werd aangepakt.

 

Na de bevrijding en de terugkeer van de geëvacueerden moest de stad weer opgebouwd worden. Elders in Nederland vonden acties plaats om Arnhem hierbij te helpen. De herwonnen vrijheid werd gevierd met bevrijdingsoptochten en militaire parades.

Ondanks tekorten gingen behoorlijk wat winkels vlak na de bevrijding weer open. Enkele jaren later adverteerden diverse winkels alweer met ‘luxeartikelen’ als fleurige kleding en allerhande snoep.

De jeugd kon in die jaren afleiding en ontspanning vinden in buitenspelletjes als boompje wisselen en landjepik, de populaire bordspelen Monopoly en Scrabble, en boeken en strips als ‘Dik Trom’ en ‘Kuifje’.

 

In ‘Leven in Arnhem in de jaren 40’ geeft Kees Gerritsen aan de hand van talrijke foto’s en krantenartikelen uit die tijd een beeld van het dagelijks leven in Arnhem. Het boek is vanaf 12 november verkrijgbaar bij de (online) boekhandel.

 

 

Voor meer informatie:

uitgeverij Kontrast | info@uitgeverijkontrast.nl | www.uitgeverijkontrast.nl

 

Leven in Arnhem in de jaren 40 | Kees Gerritsen

ISBN 978-94-92411-40-2 | uitgeverij Kontrast

176 pag. full colour | ruim 140 afbeeldingen | €15,95

Reacties zijn gesloten.