Boekpresentatie en onthulling plaquette Hendrika van der Vlist

PERSBERICHT

Boekpresentatie en onthulling plaquette voor Hendrika van der Vlist

Donderdag 19 september 2019 om 10.00 uur

Grand café restaurant Schoonoord | Pietersbergseweg 4 | 6862BV Oosterbeek

Boekpresentatie ‘Verpleegster in de Slag om Arnhem’ en onthulling plaquette voor Hendrika van der Vlist

Burgemeester Agnes Schaap zal op donderdagochtend 19 september om 10.00 uur in Grand café restaurant Schoonoord in Oosterbeek het eerste exemplaar in ontvangst nemen van ‘Verpleegster in de Slag om Arnhem’, dagboek van Hendrika van der Vlist. Ook zal ter nagedachtenis van Hendrika van der Vlist een plaquette onthuld worden.

Tijdens de Slag om Arnhem komt het ouderlijk huis van onderwijzeres Hendrika (Riek) van der Vlist, Hotel Schoonoord in Oosterbeek, in de frontlinie te liggen. De Britten nemen het hotel in gebruik als noodhospitaal. Samen met andere vrijwilligers helpt Riek honderden gewonde Britse, Poolse en Duitse soldaten. Ook als Schoonoord in Duitse handen valt, blijft zij de gewonden verzorgen. Als de Airbornes door de Duitsers uit Schoonoord worden weggevoerd, gaat Riek mee om hen – als verpleegster en vertaalster – te kunnen blijven helpen. In de Willem III-kazerne zet zij haar werk voort, tot de SS’ers de Nederlandse verpleegsters daar wegsturen. De daaropvolgende maanden, tot de bevrijding, brengt Riek door als oorlogsvluchteling.

De turbulente gebeurtenissen van september 1944 en het leven als oorlogsvluchteling beschrijft zij op indringende en ontroerende wijze in haar dagboek.

Na de oorlog vervolgde Riek van der Vlist haar carrière als onderwijzeres. Haar ervaring tijdens de oorlog dat vijanden ook vrienden kunnen zijn, is zij altijd blijven uitdragen. Zij sprak over verzoening en niet over haat. Ze overleed in 1994.

Toen Sophie Lambrechtsen-Ter Horst – dochter van Kate ter Horst, de ‘Engel van Arnhem’ – in het voorjaar van 2015 over de Begraafplaats ‘Zuid’ in Oosterbeek liep, zag zij de aankondiging van de plannen om het graf van haar vroegere lerares ‘Juffie Van der Vlist’ te ruimen. Samen met Michiel en Madeline ter Horst-Mees en Robert Voskuil ondernam zij actie om het graf te behouden en een gedenktekst op haar grafsteen te laten aanbrengen.

Om de rol die Riek van der Vlist in september 1944 heeft gespeeld meer bekendheid te geven, hebben de initiatiefnemers er ook voor gezorgd dat er op 19 september een plaquette aan de muur van Grand café restaurant Schoonoord wordt onthuld door Sarah Heijse, Directeur Airborne Museum ‘Hartenstein’, en dat haar dagboek in zowel het Nederlands als het Engels wordt uitgebracht. Beide full colour edities met meer dan dertig foto’s uit 1944-1945 verschijnen bij uitgeverij Kontrast en zijn vanaf 19 september voor €16,95 verkrijgbaar bij de (online) boekhandel.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jaap Rosing van uitgeverij Kontrast

op 026 3337975 of via info@uitgeverijkontrast.nl | www.uitgeverijkontrast.nl

Nederlandse editie:Verpleegster in de Slag om Arnhem –Dagboek, Oosterbeek 1944-1945 | Hendrika van der Vlist | uitgeverij Kontrast | ISBN 978-94-92411-49-5 | hardcover | 160 pag. | full colour, met foto’s | €16,95

www.uitgeverijkontrast.nl/verpleegster-in-de-slag-om-arnhem-hendrika-van-der-vlist

Engelse editie: Diary of a Nurse in the Battle of Arnhem – Ooosterbeek 1944-1945 | ISBN 978-94-92411-48-8

Reacties zijn gesloten.