RIMPELINGEN – Autobiografisch schrijven voor kankerpatiënten

PERSBERICHT

RIMPELINGEN

Autobiografisch schrijven voor kankerpatiënten

Rimpelingen is vooral bedoeld om kankerpatiënten (maar ook andere mensen met een levensbedreigende ziekte) kracht, steun en moed te geven voor de periode die hen nog rest.’

Jeroen Hendriksen

 

Begin oktober 2016 verschijnt bij uitgeverij Kontrast Rimpelingen. Autobiografisch schrijven voor kankerpatiënten, waarin Jeroen Hendriksen, als ervaringsdeskundige en coach, mensen met kanker begeleidt bij het optekenen van hun eigen levensverhaal. In dit praktische, verdiepende en inspirerende boek beschrijft hij de methode die hij ontwikkelde op basis van zijn eigen ervaringen en onderzoek naar de werking van autobiografisch schrijven. Michel Rudolphie, directeur van KWF Kankerbestrijding, schreef het voorwoord van deze uitgave.

Jeroen Hendriksen publiceerde eerder vele boeken op het gebied gebied van leerprocessen, intervisie en coaching. In 2011 kreeg hij te horen dat hij de ziekte van Waldenström, een zeldzame vorm van bloedkanker, heeft.

Na zijn diagnose volgde hij verscheidene cursussen autobiografisch schrijven. Op grond van zijn professionele en persoonlijke ervaringen heeft hij een nieuwe methode voor autobiografisch schrijven ontwikkeld, specifiek voor mensen die een levensbedreigende ziekte hebben. Zijn ideeën werkte hij uit in contacten met lotgenoten, en bij workshops en cursussen.

Binnen deze methode, die is gebaseerd op de zogenaamde existentiële benadering, staan betekenis geven en zingeving centraal. Het schrijven van het eigen levensverhaal kan patiënten kracht en energie geven, ruimte bieden om steun te vragen en te ervaren, en een trots gevoel opleveren wanneer het levensverhaal is geschreven en gedeeld kan worden.

In Rimpelingen helpt Jeroen Hendriksen patiënten stap voor stap deze processen in gang te zetten. De opdrachten vergemakkelijken het terugkijken op en beschrijven van ervaringen en bevorderen de diepgang van het eigen verhaal. De teksten zijn geïllustreerd met dagboektekeningen van beeldend kunstenaar Beatrijs van den Bos, de echtgenote van Jeroen Hendriksen, die haar ervaringen met de ziekte van haar partner in inkt en verf verbeeldt.

Het boek kan gebruikt worden als zelfhulpboek voor thuisgebruik, maar ook als basisboek voor gespreksgroepen via lotgenotenorganisaties. De auteur verzorgt lezingen, workshops en cursussen voor zowel patiënten en hun naasten als begeleiders van patiëntengroepen en andere professionals.

Voor meer informatie over deze uitgave en interviewverzoeken kunt u contact opnemen met uitgeverij Kontrast via info@uitgeverijkontrast.nl of telefonisch op 026 3337975

De bundel is vanaf 6 oktober te bestellen via onderstaande link

http://www.uitgeverijkontrast.nl/rimpelingen

 

Informatie over de auteur:

Jeroen Hendriksen (1945) , is opgeleid als fysiotherapeut en sociaal pedagoog/andragoog. Hij werkte aanvankelijk in de gezondheidszorg en later in het onderwijs als directeur van een MBO-college. Op zijn vijftigste werd hij directeur van de Academie voor Haptonomie. Vervolgens werkte hij bij de Associatie voor Coaching als trainer en coach.

Hendriksen was een van de eersten die zich in Nederland ging bezighouden met het opleiden van personal coaches. Hij wordt gezien als één van de grondleggers van intervisie. Momenteel werkt hij nog steeds als trainer en coach.

Hij publiceerde verscheidene boeken over intervisie, coaching en leerstijlen bij Uitgeverij Boom-Nelissen, waaronder Wandelcoaching (2012) en Handboek intervisie (2009). Bij uitgever Thema verscheen de ‘intervisiewaaier’ Intervisie werkvormen van Jeroen Hendriksen en Jantine Huizing.

In 2011 werd bij Jeroen Hendriksen een zeldzame vorm van bloedkanker geconstateerd. Via de patiëntenorganisatie Hematon, waar hij twee jaar lang secretaris was en nu nog steeds actief vrijwilliger is, komt hij veel in contact met lotgenoten. Hij verdiepte zich in de werking van autobiografisch schrijven voor kankerpatiënten en verzorgt cursussen, workshops en lezingen.

Zie ook: www.jeroenhendriksen.nl

DEF omslag RIMPELINGEN.indd

Reacties zijn gesloten.