Bijzondere presentatie ‘Elke dag Vitesse’

Bron: Hoog & Laag

ARNHEM Aanstaande zondag, 14 mei, is het precies 125 jaar geleden. Het jubileumjaar werd op 30 april al luister bijgezet door de bekerwinst, maar dar kwam vrijdagavond nog ‘een pareltje’ bij. In het sfeervolle en drukbezochte supportershome, in de schaduw van stadion GelreDome presenteerde Ferrry Reurink, Vitessesupporter en auteur zijn prachtige boek ‘Elke dag Vitesse’ – 125 jaar clubgeschiedenis in 366 verhalen. De twee eerste exemplaren overhandigde de schrijver aan Gerrit-Jan Steenbergen de penningmeester van de Supportersvereniging Vitesse en eregast de nog altijd immens populaire Dejan Curovic, beter bekend als ‘DJ-Superstar.

Dick Martens

Voor de overhandiging gaf Reurink tekst en uitleg over het ontstaan en het bijzondere concept dat hij heeft toegepast om het lijvige boekwerk het levenslicht te doen verschijnen. ,,In een relatief korte tijd heb ik het boek gemaakt. In vond dat het geen aaneenschakeling van wedstrijdverslagen moest worden.” Op een gegeven moment speelde de legendarische wedstrijd Vitesse-Ajax uit 2006 door zijn gedachten. Een legendarische wedstrijd onder Aad de Mos, die Vitesse met 4-2 won. Toen kwam de vraag op: ‘Zou Vitesse in al die 125 jaar op elke jaarkalenderdag een wedstrijd hebben gespeeld’? Dat werd vervolgens de insteek. Het resultaat mag er zijn. Een lijvig ruim 500 pagina’s tellende parel, in de vorm van ‘een stoeptegel’.

MISTER VITESSE Het boek begint op 1 januari in het jaar 1917 en op 2 januari staat een wedstrijd uit 1955 centraal. ‘Het jaar’ wordt afgesloten met de wedstrijden Vitesse – FC Utrecht op 30 december 2007 en Vitesse – Go-Ahead op 31 december 1911. ,,De wedstrijden zijn vaak aanleiding om een seizoen, bijzondere gebeurtenis of speler uit te lichten, zoals bijvoorbeeld ‘Mister Vitesse’ Theo Bos. Een wedstrijd die hij op17 maart 1996 met Vitesse op Nieuw Monnikenhuize speelde tegen Sparta Rotterdam.” Ook staat het boek ‘bol’ van de statistieken. Opstellingen en doelpuntenmakers ontbreken ook niet.

STEUN ,,Ik gebruikte quotes, spitte in krantenverslagen, tijdschriften en las heel veel interviews”, vervolgt Reurink, in het dagelijks leven werkzaam in de Arnhemse Bibliotheek die gevestigd is in het Rozet en ook al meer dan dertig jaar supporter van Vitesse en ook actief bij de Supportersvereniging. ,,Ook dook ik de archieven in en sprak met veel mensen, onder wie oud-spelers. Daarbij kreeg ik ook de nodige hulp. Je kunt het natuurlijk niet alleen en ook niet zonder de steun van het thuisfront en zeker ook van Jaap Rosing van Uitgeverij Kontrast uit Oosterbeek die in het concept geloofde.”

UNIEK BEELDMATERIAAL In het boek staat uniek, nog nooit eerder vertoond beeldmateriaal, van fotografen, uit privécollecties en uit het archief van de Supportersvereniging Vitesse, maar juist toen het boek eigenlijk zo goed als klaar was, moest Reurink nog even, om in voetbaltermen te spreken nog even ‘vol aan de bak’. Want als je in 125 jaar nooit echt een tastbare prijs hebt gewonnen en uitgerekend in het jubileumjaar staat daar ineens die zo felbegeerde prijs in de prijzenkast: de beker! ,,Het werd niet alleen een heuglijke dag, maar ook een drukke dag. Want ineens moest ik mijn laatste hoofdstuk gaan toevoegen aan het boek. Ik had de proloog al helemaal klaar en de insteek gekozen van ‘net niet’, het algehele beeld wat een beetje heerste van de club, maar het werd ‘net wel’. Maar begrijp mij goed. Ik had het boek zo willen inruilen voor de beker. Het was echt geweldig. Ik heb mijn stem net een beetje terug.”

MOOISTE HERINNERING Reurinks mooiste herinnering aan een wedstrijd staat uiteraard ook in het boek. ,,Ja, dat was op 7 november 1990, de wedstrijd Dundee United-Vitesse. ‘We’ wonnen daar met 4-0. Ik was erbij. De sfeer en natuurlijk ook het resultaat waren geweldig. Maar ook de wedstrijden waarin Theo Bos, of bijvoorbeeld Chris de Vries acteerden. Met Chris had ik mooie gesprekken. Hij overleed vlak voor de bekerfinale. Hij heeft zeker een mooie plaats in het boek gekregen.”

PERSOONLIJKE NOOT Na de mooie in leiding was het de beurt aan speciale gast Dejan Curovic. Voor ‘zijn’ gast en de vele fans die ongetwijfeld ook voor de topschutter waren gekomen had Reurink een mooie presentatie van zijn Vitesse-hoogtepunten gemaakt. Na een hartelijk applaus, dat nog eens kracht werd bijgezet met spreekkoren nam hij trots het eerste exemplaar van het lijvige boekwerk in ontvangst. Daarna konden ook de supporters hun exemplaar gaan ophalen. Uiteraard lieten velen zich de kans niet ontnemen om daar een persoonlijke noot van de schrijver en de signatuur van DJ-Superstar in te laten plaatsen.

Reacties zijn gesloten.